Programok

Szeretnénk felhívni a figyelmüket a sokszínű, élményközpontú régiségbúvár oktatási és szabadidős programjainkra, amelyeket óvodai és iskolai csoportoknak, családi és céges rendezvényekre, szabadtéri fesztiválokra ajánlunk az alábbi témákban:

  • „Ókori kalandpark”: a résztvevők szemléletes és játékos formában ismerkedhetnek meg az ókor jeles eseményeivel, birodalmaival, híres hadvezéreivel, művészeivel és mítoszaival. A hősök mellett azonban a történelem egy „másik arcával”, a hétköznapi emberek életével is találkozhatnak a kreatív foglalkozásokon, ahol a tankönyvek száraz tényei helyett műtárgymásolatok, jelmezek, ékszerek, használati felszerelések, páncélok, fegyverek és a látogatók által saját kezűleg készített tárgyak segítségével elevenedik meg a múlt egy részlete. Fából és más természetes anyagokból készült társasjátékaink, ügyességi és elméleti feladataink révén közelebb kerülhetnek a gyermekek és a játékos kedvű felnőttek is a fáraók titokzatos világához, a trójai háború hőseihez, vagy éppen a római kori Pannonia lakóihoz. Vidám akadálypályánk segítségével egy gladiátoredzést, vagy egy légiós katonai kiképzés is kipróbálhatnak a résztvevők, teljes menetfelszerelésben. A „hódító hadjárat” után elismerő oklevelet kapnak a császártól és a zsákmányolt kincseket és rabszolgákat is hazavihetik. Amíg a férfiak izzadnak, addig a hölgyek megismerkedhetnek az ókori szépségápolás, smink, frizurák és divat titkaival, viselkedési szabályaival. 

DSC03030
  • „Nomád kalandpark”: honfoglaló őseink nomád életének szépségeit és fáradalmait ismerhetik meg a résztvevők a berendezett jurtában a hagyományos viseleti darabokat, használati tárgyakat kipróbálva. A nemezelés, szövés-fonás, agyagozás és poncolás fortélyainak elsajátítása után, akár már saját maguknak is készíthetnek jelmezeket. Az íjászat és a „baranta” különböző mozgásformáinak gyakorlása közben kifáradt vitézeink a sámán által készített gyógyfőzetekkel frissülhetnek fel. Törzsünk több mint ezeresztendős sámánjának ládájában sokféle hangszert és rovásírásos táblát is találhatnak a kíváncsiak, amelyeket megfejtve ősi titkok nyomára bukkanhatnak. A Csodaszarvas nyomát keresve sok-sok játékos feladatot kell a fiatal legényeknek és leányoknak teljesíteni, hogy a törzs vezetői teljes jogú taggá avassák őket a végén. 

DSC06235
  •  „Középkori kalandpark”: egy hamísítatlan középkori nemesi udvar életével, szokásaival és jellegzetes hőseivel ismerkedhetnek meg a résztvevők. Az uralkodó, a lovagok és úrhölgyek, a gyóntató szerzetes, az udvari orvos, költő, zenész, szakács és pincemester bőrébe bújva játékos feladatokat kell teljesítenie a bátor jelentkezőknek. Javasasszonyunk a középkori gyógymódokkal és bájitalokkal, míg udvari alkimistánk a bölcsek kövének előállításával ismerteti meg az érdeklődőket. Az íjászat, a bajvívás és lovagi torna kipróbálása után egy gyönyörű szerelmes verssel kell szívük hölgyét megörvendeztetni a hős férfiaknak. Az úrhölgyek megismerkedhetnek a gótikus és reneszánsz divattal, hajviselettel és táncokkal. Az alkotó kedvűek sokféle kézműves foglalkozást próbálhatnak ki és pihenésként a népszerű középkori táblás és ügyességi játékokkal szórakozhatnak. Pénzverőműhelyünk segítségével az erszényüket is megtölthetik a játékosok. Fából készült makettjeink és térképeink összerakásával pedig a kombinációs és vizuális képességeiket fejleszthetik a kalandpark látogatói.

DSC00258
  •  „Középkori ünnepi játszóház”: a húsvéti, pünkösdi, Márton napi, adventi és karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományos népi és polgári szokásokat igyekszünk a résztvevőkkel közösen feleleveníteni. Kézműves foglalkozásokkal, régi társas és ügyességi játékokkal, énekekkel, versekkel és táncokkal tesszük hangulatossá és emlékezetessé az ünnepi készülődést a csoport számára.

DSC02870
  • „Élő történelemóra”: játékos formában ismerkedhetnek meg a diákok az éppen tanult történelmi korszak egy „másik arcával”. A tankönyvek száraz tényei mellett ezeken a foglalkozásokon jelmezek, használati tárgyak, fegyverek és saját kezűleg készített díszletek segítségével elevenítik meg közösen a múlt egy részletét. Drámajáték foglalkozásaink élmény gazdag technikákkal egészíthetik ki az irodalom órákon tanultakat is. Foglalkozásaink 2×45 perces modulokból állnak.

DSC00635