Bemutatkozunk

muzeum-level-fej-2

  A Budaörs területén évtizedek óta folyó régészeti feltárások és helytörténeti kutatások gazdag eredményei lehetővé tették, hogy településünk több ezer éves múltját az Önkormányzat támogatásával egy önálló kiállításon mutassuk be. A folyamatosan bővülő gyűjtemény és kiállítás 2002. október 15-én nyitotta meg kapuit a Károly Király u. 2. szám alatt, a volt 1. sz. Bölcsőde épületében.

   A Városi Régészeti Kiállítás már megalapításakor sem csak egyszerű kiállítóhelyként jött létre, fontos célul tűztük ki, hogy szakszerű, komplex és élményszerű foglalkozásokon keresztül felkeltsük a fiatalok érdeklődését a különböző korok és kultúrák iránt. Az “Élő Múzeum” programjain keresztül múzeumpedagógusaink szeretnék elérni, hogy kulturális örökségünk tárgyi emlékanyaga élő részesévé legyen az iskolai és családi kirándulásoknak.

   A XIX. században épült sváb polgárház és gyönyörű platánfás kertjének felújítása során, fontos szempont volt az eredeti állapot helyreállítása és a múzeumjelleg erősítése. Az épületben négy helységben találhatóak az állandó és időszakos kiállítások, valamint korszerű rendezvényterem, kézműves műhely és kiszolgáló helységek kerültek kialakításra. A kert parkosítása során, a kőtár szerves részeként egy római szentély, valamint egy őrtorony épült, amelyhez a gyerekeknek csúszda, homokozó és hinta is csatlakozik. A felnőttek szórakozását a pihenőpadok mellett egy óriás sakk és malomtábla szolgálja

antik-gyokereink-2014
33,
55,
71,
73,
KONF

A kiállítást rendezte: dr. Ottományi Katalin, dr. Mester Edit, dr. Mráv Zsolt régészek.

A kiállítás Budaörs Város Önkormányzatának, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának, a Magyar Nemzeti Múzeumnak és a Budapesti Történeti Múzeumnak köszönhetően jött létre.

A kiállítás elkészítésében a Régiségbúvár Egyesület tagjai vettek részt.

 

Közérdekű muzeális kiállítóhely 
(Oktatási és Kulturális Minisztérium nyilvántartási száma: Mk. 5083/2009)